Monday, October 25, 2004

Paul Værlien

Det er svært mange av gammel pønkerne som har rotet seg ned å meldt overgang til den mere straighte rocken. En av disse er Paul Værlien. Etter å ha vært med å starte etterhvert legendariske pønk bandet Hærverk i Oslo, fikk han sparken i desember 78. Etter dette starter han litt mindre legendariske, men kanskje mere musikalsk interessante Babij jar.

Med dem er han til oppløsningen lille juleaften 1989. Før "oppløsningen" har han gjort seg bemerket med sitt kompaniskap med Joachim Nielsen som endte i at de spilte inn låten "If I Had" til samlealbumet "Den akustiske gitarliga" (DAG 1) lp 88.

Tidlig på 90 tallet dukker Værlien opp i The Wonderful World. Et rocka band proppfull av gammelpønkere og to "outsidere". De besto av Værlien på vokal. Med seg hadde han Ole Einar Olsen ex Hærverk, Norske gutter, Spacelings og mye mer på gitar. I tillegg medvirket Torgeir Vikan fra legendariske Liliedugg på gitar samt outsiderne Geirr Thoresen (ex Sketsjen kveler og Dog Age) på trommer og Chris Værlien (senere i SS Bondevik) på bass.

Tilsammen er bandet litt lavmælt straight rock som ved første lytting kan virke litt kjedelig og uinspirert. Ved noen lyttinger begyner det å gro som bare faen. Etter ytterlige lyttinger skal det godt gjøres at du ikke går å nynner på den svært undervurderte rockeren "How Much Longer". Du finner den på deres eneste album, "Firestorm Red" (Voices Of Wonder VOW 033) cd 93, som ble innspilt i desember 92 (utenom en låt som ble innspilt i februar 92.) og utgitt året etter.

Fra "Firestorm Red" ble låten "Orange Marmalade" med på samleren "Big Fish From Norway" (Tono NMS CD2) cd 93 promo only. Fra samme album havnet låtene "After The Dolphin" og "Balkan Lullaby" på samleren "Voices Of Wonder - A Compilation" (Voices Of Wonder VOW 036) cd 94 i lag med en uutgitt låt; "The Walking Wounded".

På samme tid som Værlien hadde spilt i The Wonderful World hadde han startet arbeidet med det som skulle bli han solo album. Allerede i 91 startet innspillingene som endte i 93. Albumet "Lost Victories" (Weatherslope Records) cd 94, er desverre litt ujevnt og klarer ikke helt å følge opp "Firestorm Red". Til tross for det har albummet sine høydepunkter. Å høre Værliens tolkninger av Lou Reed klassikeren "I`m Set Free" er til å få frysninger av velvære av. Også en låt som "We Didn`t Ask For Much" er en klar potensiell allsang vorspiel klassiker.

Etter dette hadde Værlien flere band (eller var det det samme med forskjellige navn?). De het i hovedsak Paul Værliens Combo eller Paul Værliens orkester. Etterhvert skifter årtusnet navn og bandet blir til Paul`s Formula. Med seg har han nå Torgeir Vikan fra Liliedugg og The Wonderful World. Fra sistnevnte band kommer også Geirr Thoresen. De er i tillegg utvidet med Karl William Fauske og Lasse Eriksson. Som dette ga de ut albummet "Here We Go Again" (Oh yeah RAM 023) cd april 2004. Så nå gjenstår det bare å håpe at Paul`s Formula får like stor oppmerksomhet som de fortjener.

Linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 (Noen umusikalske linker som går på Værliens interesse for krigshistorikk og som kommer klarest fram på Babij jar sin konseptlp om Stalingrad. #1 #2)

Av Tore Stemland

3 comments:

Anonymous said...

Tøft med Værlien hyllest. Stå på.
Hilsen Bjørn.

Anonymous said...

Tilføyelse: jeg mener nokså bestemt at Chris (Værlien) også var med i Sketsjen kveler.

Anonymous said...

Dagens fynd!!!

Svensk i Oslo hittar Pretty paluś in love i en söppelcontainer. Fick en överrasking og musik jag likte. Fick dock en liten chock då jag såg att det var ett Norskt band. Beste Norge produseret noesinn!!

Snille hiv lite av den andre skiven i oslos container så jag kan finne den oxå :)

Hullemannen